Μύθοι και αλήθειες

  • Μύθος: Η ψυχική ασθένεια υποδηλώνει αδυναμία. Αλήθεια: Οι ψυχικές ασθένειες είναι νόσοι οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε.
  • Μύθος: Πήρα αντικαταθλιπτική αγωγή και νιώθω καλά, οπότε και θα τα διακόψω. Αλήθεια: Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ρυθμίζουν τη λειτουργία συστημάτων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Προκειμένου να σταθεροποιηθεί η λειτουργία αυτή χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα 9 έως 12 μηνών. Ο ψυχίατρός σας είναι ο αρμόδιος για να συστήσει τη μείωση ή τη διακοπή της θεραπείας. Η πρόωρη μείωση αυξάνει την πιθανότητα υποτροπής.
  • Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκαλούν εθισμό. Αλήθεια: Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν προκαλούν εθισμό και μπορούν να διακοπούν μετά από κατάλληλη διάρκεια θεραπείας και με βάση τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.
  • Μύθος: Ο ψυχολόγος είναι κατάλληλος για ψυχοθεραπεία ενώ ο ψυχίατρος δίνει μόνο φάρμακα. Αλήθεια: Ψυχίατροι με εκπαίδευση σε κάποια ψυχοθεραπευτική μέθοδο μπορούν να αναλάβουν ψυχοθεραπεία. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι μία από τις θεραπευτικές επιλογές σας.
  • Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν μανιακό επεισόδιο- διπολική διαταραχή. Αλήθεια: Τα αντικαταθλιπτικά ενδέχεται να πυροδοτήσουν ένα μανιακό επεισόδιο αλλά ΜΟΝΟ σε ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από διπολική διαταραχή χωρίς απλά να έχει τεθεί ακόμη η διάγνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *