Ψυχοσωματικές εκδηλώσεις

Λέγεται ότι όταν η ψυχή πονάει, το σώμα νοσεί. Τα ψυχικά προβλήματα φοράνε συχνά έναν οργανικό μανδύα και υποδύονται ποικίλες σωματικά συμπτώματα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν σοβαρά το συναίσθημα, τη σκέψη αλλά και τη συμπεριφορά του ατόμου, επηρεάζοντας τη λειτουργικότητά του σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής.

Συχνές ψυχοσωματικές εκδηλώσεις είναι οι γενικευμένοι ή αόριστοι μυοσκελετικοί πόνοι, οι αιμωδίες, αναίτια κόπωση, κεφαλαλγίες, ταχυκαρδία ή αίσθημα παλμών, ζάλη και ενοχλήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Το άτομο σκέφτεται επίμονα ότι έχει κάποια σοβαρή ασθένεια ή ακόμη και ότι πρόκειται να πεθάνει, σκέψεις οι οποίες οδηγούν σε έντονο άγχος και φόβος και συχνά σε επιδείνωση της συμπτωματολογίας. Οι ασθενείς αναφέρουν υπερβολική ενέργεια και αρκετό χρόνο στην ενασχόληση με τα συμπτώματα, είτε μέσω αυτο- εξέτασης είτε μέσω επανειλημμένων ιατρικών επισκέψεων.

Κατά τη διαγνωστική διερεύνηση οφείλουν να αποκλειστούν οι αντίστοιχες οργανικές διαταραχές, μέσω κλινικής εξέτασης ή και κατάλληλων εργαστηριακών εξετάσεων.

Η αντιμετώπιση είναι φαρμακευτική, συνήθως μέσω αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων αλλά και ψυχοθεραπευτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *