Online συνεδρίες

Ο όρος τηλεψυχιατρική χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη διαδικασία ψυχιατρικής εκτίμησης και θεραπείας εξ αποστάσεως. Η ιδέα των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών εξ αποστάσεως κάθε άλλο παρά καινούρια είναι. Ο ίδιος ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Sigmund Freud, αλληλογραφούσε συχνά με τους ασθενείς του, θεωρώντας τη μέθοδο αυτή ως υποβοηθητική της όλης ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση διά του τηλεφώνου είναι επίσης μία σχετικά συχνή πρακτική σε περιπτώσεις κρίσης, στα πλαίσια π.χ. διαφόρων hotlines.

Παρότι λοιπόν κάποιες μορφές τηλεψυχολογίας χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, η έλευση του Διαδικτύου και των συστημάτων βιντεοκλήσεων έχουν συνεπιφέρει άνθηση της διαδικτυακής ψυχοθεραπείας τα τελευταία χρόνια.

Η online ψυχοθεραπεία αποτελεί μία εναλλακτική για ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στο χώρο ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, λόγω της σωματικής ή και της ψυχικής τους κατάστασης (π.χ. αγοραφοβία), καθώς και λόγω γεωγραφικών συνθηκών. H αυξανόμενη ζήτηση σχετίζεται σίγουρα με την αύξηση της μετανάστευσης στην οποία οδήγησε το άνοιγμα της αγοράς εργασίας αλλά και η οικονομική κρίση. Παρά τη μεταφορά του τόπου κατοικίας κάπου στο εξωτερικό, η ανάγκη για ψυχοθεραπευτική παρέμβαση στη μητρική γλώσσα παραμένει συχνά ανέπαφη. Η πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτικές δυνατότητες σε επαρχιακά μέρη παραμένει περιορισμένη. 

Υπάρχουν ορισμένα ελλείμματα που θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε. Ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με τεχνολογικά προβλήματα (σύνδεση στο διαδίκτυο, προβλήματα υπολογιστή κ.α.), τα οποία δύνανται να διακόψουν ή και να παρεμποδίσουν πλήρως τη διενέργεια της συνεδρίας. Η απόσταση περιορίζει ή και αποκλείει τις δυνατότητες του θεραπευτή να εστιάσει σε στοιχεία όπως κάποια λεπτή αλλαγή στη χροιά της φωνής του θεραπευόμενου, μεταβολές στο βλέμμα του, εκφράσεις του προσώπου και γενικότερα στη γλώσσα του σώματος. Επίσης πολλές φορές δυσχεραίνεται η αναγνώριση στοιχείων όπως η χρήση αλκοόλ πριν ή και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Το ίδιο το θεραπευτικό πλαίσιο είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί ακέραιο όταν ο ασθενής μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε ή να πίνει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε ότι η αναγκαιότητα φυσικής παρουσίας του ασθενή σε κάποιο ιατρείο- γραφείο κατά την ψυχοθεραπευτική διαδικασία αποτελεί μία μορφή κινητοποίησης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, με συχνά πολύ θετικές συνέπειες που αφορούν στην απλή έξοδο από το προστατευόμενο περιβάλλον του σπιτιού.

Στο ιατρείο της κυρίας Βαϊζίδου παρέχεται η δυνατότητα ψυχοθεραπευτικών και υποστηρικτικών- συμβουλευτικών συνεδριών μέσω skype. Παθήσεις, όπως ο αυτοκτονικός ιδεασμός ή τα ψυχωσικά επεισόδια αντιμετωπίζονται αποκλειστικά μέσω δια ζώσης συνεδριών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *