Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή (παλαιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη) είναι μία διαταραχή της διάθεσης, με έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγή επεισοδίων κατάθλιψης και μανίας.

Ο επιπολασμός της νόσου είναι περίπου 1-2% (πάσχουν δηλαδή 1-2 στους 100 ανθρώπους) και εμφανίζεται στη νεαρή ενήλικη ζωή.

Η μανία αποτελεί τον αντίθετο πόλο της κατάθλιψης και η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από ευφορία, αίσθημα- ιδέες μεγαλείου, λογόρροια, φυγή ιδεών, αυξημένη ενεργητικότητα- υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, συχνά ευερεθιστότητα, ελαττωμένη ανάγκη για ύπνο, μειωμένη κριτική ικανότητα και έντονη παρορμητικότητα.

Για να τεθεί η διάγνωση θα πρέπει τα συμπτώματα να διαρκούν τουλάχιστον μία εβδομάδα και να περιορίζουν την λειτουργικότητα του ατόμου.

Η θεραπεία της διπολικής διαταραχής είναι φαρμακευτική και περιλαμβάνει σταθεροποιητές της διάθεσης, οι οποίοι έχουν σαν στόχο να προφυλάξουν τον ασθενή από εξάρσεις καταθλιπτικών ή μανιακών επεισοδίων, καθώς και αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωτικά φάρμακα, αναλόγως της συμπτωματολογίας των ασθενών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *