Η πρώτη συνεδρία στο ιατρείο μας αφορά στην ψυχιατρική- ψυχοπαθολογική αξιολόγηση. Η ψυχιατρική αξιολόγηση περιλαμβάνει μία εξέταση της ψυχικής κατάστασης, τη λήψη αναλυτικού ιστορικού, την προσπάθεια αναζήτησης των αιτιών της ψυχικής δυσφορίας- συμπτωματολογίας και τον κατάλληλο θεραπευτικό σχεδιασμό.
Κατά τη διάρκεια λήψης του ιστορικού θα μιλήσουμε για την παρούσα κατάσταση που οδήγησε στην αναζήτηση ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, για το ψυχιατρικό ιστορικό, για βιογραφικά στοιχεία, καθώς και για οργανικά- σωματικά ζητήματα υγείας.
Πολλές φορές δεν είναι απόλυτα εφικτό να τεθεί μία ξεκάθαρη διάγνωση από την πρώτη συνεδρία. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να περιγράψουμε την ψυχοπαθολογία, καθώς και τις πιθανές διαγνώσεις (διαφοροδιάγνωση).
Μέσα από τη διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται ο κατάλληλος θεραπευτικός σχεδιασμός.
Στη διαδικασία της ψυχιατρικής αξιολόγησης συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Κλινική διάγνωση/ διαφοροδιάγνωση για όλο το φάσμα των ψυχιατρικών παθήσεων ενηλίκων και περιγραφή της ψυχοπαθολογίας.
- Χορήγηση παραπεμπτικών για τη διενέργεια απαραίτητων αιματολογικών ή απεικονιστικών εξετάσεων, προκειμένου να αποκλειστεί συνυπάρχουσα οργανική νόσος.
- Παραπομπή σε κατάλληλους νευροψυχολόγους, για τη διενέργεια ψυχομετρικών τεστ, όταν εκείνα κρίνονται απαραίτητα.
- Εξατομικευμένος θεραπευτικός σχεδιασμός.
- Συζήτηση για την αναγκαιότητα ή μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης.
- Συζήτηση για τη δυνατότητα ή την αναγκαιότητα ψυχοθεραπευτικής παρακολούθησης.